Dobór odpowiedniego systemu POS dla przedsiębiorstw

Prowadzenie biznesu obecnie wiąże się z wieloma wyzwaniami, które niesie ze sobą rynek. Dlatego trzeba prezentować jak najlepszą ofertę jak najwięcej różnorodnych akcesoriów i rozwiązań. Trzeba jednak mieć pod to grunt i stosować wiele nowoczesnych narzędzi, które ułatwią prezentację oferty. Takim ważnym elementem jest system POS.

Zastosowanie systemu POS w przedsiębiorstwie

Czym jest system POS

Jest to bardzo użyteczne urządzenie, zwłaszcza w punktach gastronomicznych. Posiadanie systemu POS w restauracjach, kawiarniach, barach, pubach, karczmach i innych jadłodajniach ułatwia zdecydowanie pracę. Aby system POS działał jak należy, potrzebny jest terminal dotykowy połączony z oprogramowaniem sprzedaży albo gastronomicznym. Jednak oprócz samego terminala i adekwatnego oprogramowania, przydadzą się także urządzenia zewnętrzne, np. drukarki fiskalne, czytniki kodów kreskowych, a także stacjonarne wagi elektroniczne albo etykietujące oraz różnego rodzaju sprawdzarki kodów i kolektory danych.

SYSTEM POS – JAK WYBRAĆ NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE?

Oprogramowanie powinno być idealnie dopasowane do form działalności, tak aby centralne zarządzanie sprzedażą przynosiło oczekiwane efekty i było realizowane we właściwy sposób. Istotna jest dogłębna analiza funkcjonalności, które będą potrzebne w oprogramowaniu w konkretnej placówce. System POS powinien tworzyć rozwiązanie docelowe i być odpowiednio dopasowany do firmy. Zasadniczym elementem jest także optymalizacja czasu pracowników, a dzięki programowi POS łatwiejsza staje się także obsługa klienta, realizacja bonów lojalnościowych albo też kart sprzedaży. Dobrym rozwiązaniem przy doborze odpowiedniego systemu POS jest rozmowa z pracownikiem firmy oferującej tego typu oprogramowania. Jego doświadczenie w sprzedaży na pewno będzie miało znaczenie i pomoże nam wybrać odpowiedni system.

System POS ODL

System POS z restauracjach

W restauracjach coraz popularniejsze staje się rozwiązanie dotykowe, a dzięki temu każda operacja jest zapisana w bazach danych. W systemie POS w gastronomii ważne jest rozliczenie wszystkich składników używanych do potraw. Jest to bardzo korzystne pod kątem przyszłego planowania przez właściciela lokalu gastronomicznego, jak powinny wyglądać następne dostawy i jak duże mogą one być w taki sposób, aby zaspokoić bez problemu wszystkich klientów. Systemy POS w przypadku branży gastronomicznej są też inne niż w przypadku np. sprzedaży detalicznej. Znajdują się tam obsługa grup towarowych, obsługa konkretnych stolików, czy też rejestracja czasu pracy kelnerów. Oprogramowanie dla gastronomii współpracuje z wieloma różnymi urządzeniami zewnętrznymi. Mogą nimi być drukarki fiskalne, wagi elektroniczne, drukarki paragonowe, czy też drukarki bonowe.

Jeden system - wiele korzyści

Systemy POS zdecydowanie poprawiają i wspomagają centralne zarządzenie sprzedażą. Dzięki historii sprzedaży można analizować koszty czy sumować wszelakie zyski firmy. Jest to bardzo istotne również pod względem dopasowania lepszych decyzji pod kątem klientów. Dzięki systemom POS można szybciej aktualizować ceny produktów, gdy ulegną one zmianie, prowadzić ewidencję bazy kontrahentów, czy też raportować sprzedaż z dowolnego okresu. W końcu należy wybrać odpowiedni terminal dotykowy - taki, który będzie bardziej pomagał, aniżeli przeszkadzał oraz będzie się odznaczać dużą funkcjonalnością. Warto więc dokładnie przeanalizować ofertę sklepów z takimi terminalami.